Wind of Change”:Πως συνδέεται το αγαπημένο τραγούδι των SCORPIONS με Πτώση του Τείχους του Βερολίνου;


Η Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αποτέλεσμα ενός μεγάλου συνόλου διαδηλώσεων που κορυφώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1989. Μεγάλοι και μικροί θυμόμαστε ένα τραγούδι, το οποίο μετά την πτώση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέχρι σήμερα παραμένει διαχρονικό. Ήταν η πιο διάσημη ροκ μπαλάντα του γερμανικού συγκροτήματος από το Αννόβερο, των μοναδικών και διαχρονικών Scorpions και άκουγε στο όνομα “Wind of Change” (μτφ. «Άνεμος της Αλλαγής»). Οι Rudolph Schenker, Matthias Jabs, Francis Buchholz, Herman Rarebell και Klaus Meine, τα τότε μέλη του γκρουπ, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, θα ανακηρυσσόταν το «Τραγούδι του Αιώνα», σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF το 2005.

Το “Wind of Change” δημιουργήθηκε, στην πραγματικότητα, τον Σεπτέμβριο του 1989 (πριν την πτώση), μετά από μια σειρά συναυλιών στην τότε Σοβιετική Ένωση. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 1989, οι Scorpions, μαζί με άλλους ροκ καλλιτέχνες, συμμετείχαν στο Moscow Music Peace Festival, θέλοντας να επισκεφτούν τη χώρα αυτή ως φίλοι και όχι ως εχθροί. Σε μια βόλτα στο περίφημο Gorky park, ο κόσμος τους υποδέχτηκε ένθερμα και η έμπνευση ήρθε σχεδόν αμέσως: “I follow the Moskva down to Gorky Park listening to the wind of change an August summer night soldiers passing by listening to the wind of change…” Αρκετά χρόνια αργότερα ο κιθαρίστας τους, R.Schenker, δήλωσε σχετικά με αυτές τους τις εμφανίσεις: «…Θέλαμε να δείξουμε στη Ρωσία ότι η νέα γενιά των Γερμανών που μεγαλώνει, δεν έρχεται με όπλα και πολεμάει έρχεται με κιθάρες και Rock&Roll και φέρνει αγάπη». Όπως ακριβώς λέει ο στίχος: “Let your balalaika sing what my guitar wants to say”.

Με το γυρισμό τους από τη Σοβιετική Ένωση, έγραψαν το τραγούδι, ενώ παράλληλα έβλεπαν τις ιστορικές αλλαγές να συμβαίνουν γύρω τους. Στην ηχογράφηση προστέθηκε το σφύριγμα στην αρχή του τραγουδιού, το οποίο ήταν και αυτό έμπνευση της στιγμής στην ηχογράφηση και έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν. Μεταγενέστερες δηλώσεις του Klaus Meine στο περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι η δισκογραφική εταιρεία δεν ήθελε να συμπεριλάβει το τραγούδι αυτό στο επερχόμενο άλμπουμ, έχοντας ένσταση ακόμα και για το σφύριγμα στην αρχή αλλά τα μέλη του συγκροτήματος επέμειναν και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Τον Νοέμβριο του 1989 το τείχος πέφτει και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους. Ένα χρόνο αργότερα, οι Scorpions βγάζουν το άλμπουμ “Crazy World” και στη θέση Νο4 στη λίστα στέκεται το τραγούδι της ζωής τους. Σου μιλάει για τον κόσμο που ζούσαν τότε “The world is closing in and did you ever think that we could be so close, like brothers..”, για να συνεχίσει να πιστεύει ότι υπάρχουν παιδιά που ονειρεύονται “Take me to the magic of the moment on a glory night where the children of tomorrow share their dreams…”. Η επιτυχία ήταν τεράστια και το single που βγαίνει το Γενάρη του 1991 γίνεται από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών.

Παρόλο που η δημιουργία του τραγουδιού προηγήθηκε των γεγονότων, στο video-clip υπάρχουν σκηνές από το χτίσιμο και την πτώση του τείχους στο Βερολίνο που δίχασε μια χώρα για 28 χρόνια, αλλά και σκηνές από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, προβάλλοντας την ασχήμια του πολέμου και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο: “The wind of change blows straight into the face of time like a storm wind that will ring the freedom bell for peace of mind…”.

Στην πλειοψηφία του ο κόσμος συνέδεσε το τραγούδι με την επανένωση της Γερμανίας και τις αλλαγές στη Σοβιετική Ένωση, αλλά η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε από τα μέλη του γκρουπ με άλλη αφορμή και για άλλο λόγο, που όμως δεν απείχε και πολύ από την πολιτική και πολιτισμική επανάσταση που ακολούθησε. Κατάφερε όμως να αποτελέσει μέχρι σήμερα, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το τέλος ενός διχασμού και έναν ύμνο για την ειρήνη μεταξύ των λαών. Και όπως είπαν και οι ίδιοι οι Scorpions «Ήταν μια έμπνευση που είχε το σωστό timing».

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Εφρεμίδη
ΠΗΓΗ .pillowfights.gr

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ