“Dirty Dancing”:Η ταινία που μας έκανε να ερωτευτούμε το χορό και την μουσική των 80s


Εκείνο το καλοκαίρι στου Kellerman’s ήταν αλλιώτικο. Γλυκό και πικρό, ρομαντικό, σέξι και διασκεδαστικό, ώρες ώρες γεμάτο δραματικές χειρονομίες και περίσσευμα μελό – ακριβώς όπως όλοι οι πρώτοι έρωτες. Και κανένας δεν ξεχνά τον πρώτο του καλοκαιρινό έρωτα. Ποτέ. Ούτε μετά από 30 χρόνια.

Το ”Dirty Dancing” το νεανικό μιούζικαλ με το love story-εμμονή για γενιές και γενιές γυναικών, πρωτοβγήκε στις αίθουσες τον Αύγουστο του 1987.ο Patrick Swayze. Όπως θα ομολογούσε ο πρωταγωνιστής του ”Dirty Dancing”, χρόνια αργότερα, απεχθανόταν εξαρχής τον τίτλο της ταινίας – του φαινόταν απαράδεκτα προκλητικός για την καθαρή, ”σιδερωμένη” ηθική του Αμερικανού μεσοαστού. (Και τι θα πει δηλαδή ”βρώμικος χορός”;) Ιδιαίτερα, δε, απέρριπτε την κορυφαία ατάκα του φιλμ, το περίφημο ”Νοbody puts Baby in the corner”. Προσπάθησε πολλές φορές να πείσει τους σεναριογράφους και τους παραγωγούς να την κόψουν. Απέτυχε. Βλέποντας, ωστόσο, αργότερα, τη σκηνή στην μεγάλη οθόνη αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος του.

Ο τίτλος του ”ενός εκατομμυρίου δολαρίων”
Έτσι κι αλλιώς, στην περίπτωση του Dirty Dancing, o τίτλος προϋπήρχε της ταινίας. Το στόρι για το 16χρονο ασχημόπαπο, που περνά το τρυφερό καλοκαίρι της ενηλικίωσής του σε ένα βαρετό οικογενειακό resort, κι εκεί μαθαίνει τον έρωτα στα στιβαρά μπράτσα του ωραίου δάσκαλου χορού, ήταν εμπνευσμένο από τη ζωή της σεναριογράφου και παραγωγού Eleanor Βergstein. Όπως και η ηρωίδα της, η Eleanor είναι κόρη ενός Εβραίου γιατρού από την Νέα Υόρκη, που περνούσε τα καλοκαίρια με τους γονείς της στα θέρετρα των Catskills, το σκαγε για να πάει σε πάρτι και διαγωνισμούς ”dirty dancing” και το παρατσούκλι της, μέχρι τα 22 της, ήταν ”Βaby”.

Η ταινία ”γεννήθηκε” όταν η Βergstein μίλησε για όλα αυτά στην παραγωγό Linda Gottlieb, στη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας – υποτίθεται πως στο άκουσμα των λέξεων ”dirty dancing”, η Gottlieb χτύπησε τα χέρια της στο τραπέζι και αναφώνησε ενθουσιασμένη: ”Αυτός είναι ο τίτλος του ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρούμε την ιστορία!”. Πράγμα που έγινε.

Τα μυστικά
Στην Εleanor, βασίστηκε συνολικά ο χαρακτήρας της Βaby, ενώ ο Johnny Castle, γράφτηκε στα «μέτρα» ενός δασκάλου χορού, τον οποίο η σεναριογράφος είχε γνωρίσει σε ένα θέρετρο στα Catskills. Και πάλι, το σενάριο, στην αρχήν δεν πολυενθουσίασε κανέναν.

Για κανά δυό χρόνια πηγαινοερχόταν σε γραφεία και συρτάρια παραγωγών, βοηθών, executive producers κ.λπ. κλπ, ώσπου κατέληξε στη Vestron Pictures, μια νέα μικρή, ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής. Η Vestron, ανέθεσε την ταινία στον Emile Ardolino (σκηνοθέτη με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ He Makes Me Feel like Dancin’), και τον χορογράφο Κenny Ortega αφού ενέκρινε ένα μικρό budget της τάξεως των 5-6 εκατομμυρίων δολαρίων.
πηγες ladylike.gr/

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ