Τίμος Περλέγκας:Ο αγαπημένος ηθοποιός που κόσμισε με την παρουσία του όλες τις αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης του 70-80!


φέτος 30 χρόνια από το θάνατο του ηθοποιού Τίμου Περλέγκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1993. Γεννημένος στην Πάτρα το 1938,ήρθε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Σταυράκου. Ο Τίμος Περλέγκας ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ενώ στην συνέχεια συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και με σπουδαίους ηθοποιούς στο ελεύθερο θέατρο. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου.
Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία, σημαντική είναι και η παρουσία του σε σειρές της δημόσιας τηλεόρασης. Ειδικότερα, ανάμεσα στις δουλειές που έκανε για την ΕΡΤ ξεχωρίζει η συμμετοχή του στην θρυλική σειρά ”Το Μινόρε της Αυγής” (1983) αλλά και στις σειρές: ”Ο Άγνωστος Πόλεμος” (1971), ”Η γειτονιά μας” (1972), ”Πορφύρα και αίμα” (1977), ”Σαν τα τρελά πουλιά” (1987) και ”Εκείνος και Εκείνος” (1989).
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αυτοτελές επεισόδιο της σειράς ”Κεφαλονίτικες Ιστορίες” παραγωγής 1985, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τίμος Περλέγκας. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, με τίτλο ”Το τάμα του Καπετάν Γεράσιμου”, παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων η προσπάθεια ενός πονηρού Κεφαλονίτη να κρατήσει τη φοράδα του παρά το τάμα που έκανε στον Άγιο Νικόλαο για να τον σώσει. Το επεισόδιο είναι σε σενάριο-σκηνοθεσία του Γιώργου Παπακώστα και παίζουν οι: Τίμος Περλέγκας, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Σταύρος Μαυρίδης, Θάλεια Παπάζογλου, Νότα Παρούση, Πάνος Νικολαΐδης, Διονύσης Τζουγανάτος.
Στο παρακάτω απόσπασμα παρακολουθούμε τον Καπετάν Γεράσιμο να βρίσκεται σε θαλασσοταραχή και κάνει τάμα στον Άγιο Νικόλα για να σωθεί. Μετά από λίγες μέρες και αφού έχει αμελήσει να ολοκληρώσει το τάμα του, εμφανίζεται σαν όραμα στον ύπνο του ο Άγιος και στην συνέχεια ο Γεράσιμος θα μπλέξει σε κωμικές περιπέτειες για να ολοκληρώσει το τάμα αλλά και για να κρατήσει τη φοράδα του.
Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ: https://www.ert.gr/ert…/timos-perlegkas-19-aprilioy-1993/

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ