Περικλής Χριστοφορίδης , ο αγαπημένος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου ‘ΕΦΥΓΕ’ στις 30 Σεπτεμβρίου 1983.


Ο Περικλής Χριστοφορίδης γνωστός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου ‘ΕΦΥΓΕ’ στις 30 Σεπτεμβρίου 1983. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πήρε μέρος ο Χριστοφορίδης είναι: «Η κυρά μας η Μαμή», «Η Καφετζού», «Μανταλένα», «Ο Κατήφορος», «Κάτι να καίει», «Κορίτσια για Φίλημα», «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και πολλές άλλες. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του είναι στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε», όπου ερμηνεύει τον λογιστή πλάι στον Δημήτρη Χορν (ταμίας).
Γεννήθηκε το 1907 και καταγόταν από τον Πόντο. Ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου κάνοντας το ντεμπούτο του το 1924, αφήνοντας το χαρακτηριστικό του αποτύπωμα ως δευτερορολίστας ηθοποιός σε εκατοντάδες ελληνικές ταινίες. Το 1979, στα 72 του χρόνια αποσύρθηκε οριστικά. Τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Παράλληλα σπουδαία καριέρα έκανε στο θέατρο το οποίο υπηρέτησε επί μισό αιώνα. Τιμήθηκε για την προσφορά του με το παράσημο του Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.
Δείτε το αφιέρωμα στο πλαίσιο της σειράς “ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ” παραγωγής του 2001, που σκιαγραφεί το πορτρέτο και την καλλιτεχνική διαδρομή του δημοφιλους ηθοποιού. Μιλούν για εκείνον ο φιλόλογος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο σκηνοθέτης Φρίξος Ηλιάδης και η Μάρθα Καραγιάννη. Προβάλλονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας. Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ