«Μεθοριακός Σταθμός» Η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά στην ΥΕΝΕΔ 1974-1981

Μεθοριακός σταθμός ήταν το όνομα μιας κοινωνικής σειράς που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΥΕΝΕΔ. Ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου του 1974 και σταμάτησε στις 9 Δεκεμβρίου του 1981.
Το χωριό Καλαμιά του “Μεθοριακού σταθμού” είχε “τοποθετηθεί” κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στο πρώτο αυτοτελές επεισόδιο μάλιστα, η υπόθεση περιλάμβανε την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στο πρώτο επεισόδιο εμφανίστηκαν ηθοποιοί που δεν συμμετείχαν στη συνέχεια, όπως ο Νίκος Βασταρδής και ο Νίκος Λυκομήτρος. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς, Γιώργο Πετρίδη, την τελική γνώριμη μορφή του ο “Μεθοριακός σταθμός” την απέκτησε ύστερα από πρόταση του τότε διευθυντή της ΥΕΝΕΔ, Μάριου Βαλυνδρά, ο οποίος προέτρεψε τον σκηνοθέτη να “χρησιμοποιήσει” το φορμάτ της άλλης οικογενειακής σειράς της ΥΕΝΕΔ Το μικρό σπίτι στο λιβάδι (την σκηνοθετική επιμέλεια της μεταγλώττισης του οποίου, συμπτωματικά, την είχε ο ίδιος ο σκηνοθέτης του “Μεθοριακού”).

Το φθινόπωρο του 1980, μέσα στο πλαίσιο “ανανέωσης” των περισσότερων μακρόβιων Ελληνικών σειρών της τηλεόρασης (όπως το Λούνα Παρκ της ΕΡΤ, Το ημερολόγιο ενός θυρωρού της ΥΕΝΕΔ και Ο δρόμος (1977) της ΥΕΝΕΔ, που τελικά αποφασίστηκε να σταματήσει απότομα), έτσι και στον “Μεθοριακό σταθμό” αποφασίστηκε να γίνει μια “ανανέωση” της σειράς, με αλλαγή χωριού, αλλαγές προσώπων και αλλαγές στην ιστορία. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακόμισαν από την Καλαμιά σε άλλο χωριό, την Καστανιά, και προστέθηκαν αρκετοί νέοι ηθοποιοί στο καστ.
Η σειρά τελικά καταργήθηκε, επειδή μετά τις εκλογές στις 18 Οκτωβρίου 1981, την 1η Νοεμβρίου ανέλαβε νέα διοίκηση, η οποία αποφάσισε να μην προβάλλει καμία από τις εκπομπές που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση. Τα μοναδικά επεισόδια που σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ είναι 2 επεισόδια του 1981, το προτελευταίο επεισόδιο και άλλο ένα.
πρωταγωνιστες
Βάσος Ανδριανός
Ρένα Βουτσινά
Κούλα Αγαγιώτου
Θόδωρος Έξαρχος
Μαρία Φωκά
Νικήτας Πλατής
Αθηνόδωρος Προύσαλης
Τζόλυ Γαρμπή
Ελένη Θεοφίλου
Μαρία Νίκα
Αρτέμης Μάτσας
Χρήστος Ζορμπάς
Λίλη Παπαγιάννη
Άννυ Πασπάτη

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ