Η ΜΑΧΗ – COMBAT!. Η καλύτερη πολεμική σειρά Ελληνική τηλεόραση την δεκαετία του 1970.


Η ΜΑΧΗ – COMBAT!.Είναι η καλύτερη πολεμική σειρά της Αμερικανικής τηλεόρασης (1962 – 1967) που προβλήθηκε και από την Ελληνική τηλεόραση την δεκαετία του 1970. Με τους Βικ Μόροου (Λοχίας Σόντερς) και Ρικ Τζέϊσον (Υπ/γός Τζιλ Χένλι).
Αφιερωμένο σε όλους εμάς που σαν παιδιά βλέπαμε τη σειρά. Εκείνη την εποχή το παιχνίδι στη γειτονιά σταμάταγε γιατί σε λίγο θα άρχιζε η ΜΑΧΗ. Την επόμενη μέρα δε στο σχολείο συζητούσαμε για το επισόδειο που είδαμε την προηγούμενη…

Δημιουργός της σειράς -που διήρκεσε για πέντε σεζόν- ήταν ο Ρόμπερτ Πίρος. Τις τέσσερεις πρώτες χρονιές τα επεισόδια προβάλλονταν ασπρόμαυρα, με μια στροφή στο έγχρωμο φιλμ για την τελευταία σεζόν. Παραγωγοί της σειράς ήταν οι Ρόμπερτ Μπλιζ, Ρόμπερτ Άλτμαν (για σύντομο χρονικό διάστημα), Ρίτσαρντ Κέιφι, Τζιν Λίβιτ και Ρίτσαρντ Μέιμπαμ. Προϊστάμενος παραγωγής ήταν ο Σέλιτζ Σέλιγκμαν. Δέκα επεισόδια σκηνοθετήθηκαν από τον Άλτμαν, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το M.A.S.H. και άλλες δημοφιλείς σειρές.

Ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια της σειράς, που μάλιστα προβλήθηκε σε δυο μέρη το 1966, ήταν αυτό με τίτλο: “Οι Λόφοι είναι για τους Ήρωες” (“Hills are for Heroes”), σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή Vic Morrow, με πρωτότυπη γωνία λήψης και τεχνική καταγραφής. Σε αυτό, γίνεται εμφανής η διάθεση του σκηνοθέτη να αποδώσει τη ματαιότητα του πολέμου, μέσα από τα μάτια των επιζώντων στρατιωτών μιας φονικότατης μάχης. Ο Μόρροου πέτυχε να συγκινήσει τους τηλεθεατές και να αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους συναδέλφους του. Η εταιρεία “CBS Paramount Television” (διάδοχος των “ΑBC Films”, “Worldvision Enterprises” και “Paramount Television”) είναι η κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η “Disney-ABC International Television” κατέχει τα διεθνή δικαιώματά της. (Αρχικός παραγωγός και κάτοχος δικαιωμάτων “Selmur Productions”).

Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αποσπάσματος του Αμερικανικού πεζικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επεισόδια διήρκεσαν για σαφώς μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ότι οι αληθινές επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού στα ευρωπαϊκά εδάφη (6 Ιουνίου 1944 – 7 Μαΐου 1945).

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ