Ετσι ήταν τα μπακάλικα της γειτονιάς μου την δεκαετία του 80 που ψωνίζαμε με 10 δραχμές!


Για περίπου 30 χρόνια, από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70, την ραχοκοκαλιά του λιανικού εμπορίου, αποτελούσαν αποκλειστικά τα οικογενειακά παντοπωλεία και τα μπακάλικα της γειτονιάς.

Πριν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ σαρώσουν και απορροφήσουν όλα τα μικρά μπακάλικα σε κάθε γειτονιά εμείς που μεγαλώσαμε μ αυτά έχουμε να θυμηθούμε πολλές ιστορίες με την έβγα και το μπακάλικο της γειτονιάς!
Συνήθως μας έστελνε η μητέρα μας να ψωνίσουμε σε δραχμές βέβαια άλλοτε με 10 η με 20 δραχμές άλλοτε βερεσέ και ο συμπαθής ιδιοκτήτης που ήξερε τις ιστορίες και τα βάσανα όλης της γειτονιάς ποτέ δεν έλεγε οχι!
Αν είχαμε ρέστα γύρω στο πενηνταράκι μας έδινε τσίχλές η καραμέλες ενω στο μαγαζί του έβρισκες τα πάντα ,όλα τα καλούδια της εποχής απο όσπρια μέχρι λουκάνικα και μπακαλιάρο,όσο για την σχέση που είχε η κάθε οικογένεια με τον μπακάλη ήταν σχεδόν ‘αδελφική” αφού ήξερε για τον καθένα μας τα πάντα και βοηθούσε όπου μπορούσε κρατώντας τα λεγόμενα ‘βερεσέδια” στο χαρακτηριστικό τετράδιο!

Εκεί ξοδεύαμε το λιγοστό μας χαρτζιλίκι συ7νήθως να αγοράσουμε καμία σοκολάτα σοκοφρέτες και άλλα τέτοια καλούδια!Και αν ερχόνταν ημέρα που είχαμε παραπάνω χρήματα νιώθαμε σαν βασιλιάδες..’ετσι όμορφα απλά φτωχικά μεγαλώσαμε μαζί με τα μπακάλικα της γειτονιάς που δυστυχώς έγιναν μεγάλα και απρόσωπα σούπερ μάρκετ!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ RADIO80S

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ