ΒΙΠΕΡ-ΑΡΛΕΚΙΝ:Εσύ διάβαζες τα θρυλικά βιβλία-περιπτέρου ;


Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς απο τα βιβλία τσέπης περιπτέρου που έκαναν πάταγο την δεκαετία του 70 και του 80!Συνήθως πωλούνταν στο περίπτερο της γειτονιάς και η τιμή τους ήταν αρκετά προσιτή κυμαίνονταν στις 50 ΜΕ 60  δραχμές αργότερα!
Τα βιλία χωρίζονταν σε πολλές κατηγορίες που ικανοποιούσαν και τον πιο απαιτητικό αναγώστη,έτσι είχαμε περιπέτειες κατασκοπευτικά,γουέστερν,επιστημονικής φαντασίας και φυσικά τα ερωτικά με τα πιο γνωστά να είναι της κατηγορίας ΒΙΠΕΡ ΝΟΡΑ!
Ξεχωρίζουν αυτά των Τζαίημς Τσαίηζ (από τους πλέον επιτυχημένους συγγραφείς αστυνομικής φιλολογίας εκείνων των εκδόσεων και ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες αναγνώστες) ο Άρθρουρ Κλάρκ με τα υπέροχα διαστημικά του τοπία, αλλά και ο Άλισταιρ Μακλήν, με τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των βιβλίων του, που πέρασαν και στην μεγάλη οθόνη.

Την εποχή που κυκλοφόρησαν τα ΒΙΠΕΡ βρήκαν μία έτοιμη αγορά, καθώς το κοινό είχε εκπαιδευτεί στην κουλτούρα των βιβλίων τσέπης από πολλούς εκδότες. Λίγοι, όμως, είχαν επιτυχία και αυτοί ήταν ο Πεχλιβανίδης ήδη από τη δεκαετία του 1950, ο πολύ πιο εστέτ «Γαλαξίας» της Ελένης Βλάχου από το 1960 και, λίγο μετά, οι εκδόσεις Άγκυρα που είχαν και αυτές μεγάλη διάδοση. Τα ΒΙΠΕΡ, όμως, έφεραν έναν άλλον «αέρα» και προκάλεσαν ενθουσιασμό. Η ακμή τους ήταν τα πρώτα χρόνια, 1970-1976. Με δύο έξυπνες εμπορικά κινήσεις, το 1975, τα ΒΙΠΕΡ ανανέωσαν το ενδιαφέρον του κοινού και αντιμετώπισαν την αύξηση της τιμής (η οποία ανέβαινε διαρκώς από το 1973 με την πετρελαϊκή κρίση). Πήραν τα δικαιώματα από τη βρετανική σειρά Mills & Boon και γέννησαν τα περίφημα «Βίπερ-Νόρα» και παράλληλα έφεραν στην Ελλάδα τις περιπέτειες του Ζεράρ ντε Βιλιέ, ο οποίος είχε ήρωα τον πράκτορα Μάλκο. Και οι δύο σειρές ήταν ανέλπιστα δημοφιλείς. Χωρίς υπερβολή μπορεί κάποιος να πει ότι είχαν σαρώσει από εμπορικής πλευράς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ https://www.andro.gr/apopsi/viper-h-epanastash-tou-vivlviou-sthn-ellada

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ