Αυτό ήταν το πρώτο Ελληνικό εργοστάσιο ζάχαρης στην Λάρισα το 1961 ![ΒΙΝΤΕΟ]Το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο ζάχαρης εγκαινιάστηκε σαν σήμερα στις 26 Αυγούστου του 1961 στη Λάρισα. Το εργοστάσιο αυτό ήταν το πρώτο από τα συνολικά πέντε εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης που λειτούργησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ της ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών) για την ελληνική ζάχαρη παραγωγής 1961. Η ταινία έγινε υπό την ευθύνη του Μιχάλη Γαζιάδη, ενός από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα και τα πλάνα έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία μιας και καταγράφουν – πέρα από τα εγκαίνια του εργοστασίου – όλη τη διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης στη Λάρισα. Παράλληλα, στα πλάνα αυτού του σημαντικού ντοκιμαντέρ καταγράφονται και τα τεχνικά και αγροτικά μέσα των αρχών της δεκαετίας του 1960.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί προβάλλονται πλάνα της μακέτας του πρώτου εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως στη Λάρισα. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος τελούν από κοινού τα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου και μιλούν στο μικρόφωνο του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το οποίο μετέδιδε την τελετή των εγκαινίων. Στην συνέχεια, παρακολουθούμε τη διαδικασία επεξεργασίας της ζάχαρης από την καλλιέργεια των ζαχαρότευλων.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ