ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:Η σειρά που έκανε τηλεθέαση 83 τοις εκατό και άδειαζε τους δρόμους!


Ο Άγνωστος Πόλεμος είναι ασπρόμαυρη πολεμική-κατασκοπευτική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1971-74.

Αποτελείται από 226 επεισόδια, ενώ οι ιστορίες της διαδραματίζονται την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σενάριο είναι του Νίκου Φώσκολου, ενώ ο Κώστας Κουτσομύτης έκανε σε αυτήν το σκηνοθετικό ντεμπούτο. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γκέλυ Μαυροπούλου, Μιράντα Κουνελάκη, Γιώργος Σίσκος, Γιώργος Τζώρτζης, Τίμος Περλέγκας, Θόδωρος Έξαρχος, Ντίνος Καρύδης, Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος και άλλοι.
Η σειρά αποτελούνταν από υποθέσεις αντικατασκοπείας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες αναλάμβανε ο κεντρικός ήρωας συνταγματάρχης Βαρτάνης (Άγγελος Αντωνόπουλος), ο οποίος υπηρετεί στο γραφείο αντικατασκοπείας και είναι επικεφαλής μιας επιτροπής που ανακρίνει και ερευνά για τις κινήσεις των κατασκόπων του Άξονα. Ο Άγνωστος πόλεμος αποτελεί, σύμφωνα με τον δημιουργό του, μια διασκευή -σεναριακά- του Κοντσέρτο για πολυβόλα.

Η πρώτη ιστορία του σίριαλ με τίτλο «Καταδικασμένη σε θάνατο» πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά η δεύτερη (τίτλος «Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα») με την εμφάνιση ενός σωσία του λοχαγού Έκτορα Ψάχου, κυριολεκτικά χάλασε κόσμο. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής εξελίχθηκε σε δημοφιλέστατο σίριαλ, σε τέτοιο βαθμό που κατέχει σταθερά την πρώτη θέση τηλεθέασης στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με ποσοστό 83%.

Όλοι οι ήρωες της σειράς έγιναν τόσο δημοφιλείς, ώστε αργότερα τηλεοπτική κριτικός κατηγόρησε τον Νίκο Φώσκολο πως φτιάχνοντας τόσο συμπαθείς αξιωματικούς, συμφιλίωνε τους Έλληνες με το δικτατορικό καθεστώς Υπήρξε το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα τις τηλεοπτικές περιόδους 1971-1972 και 1972-1973, ενώ συνεχίστηκε έως τον Φεβρουάριο του 1974. Ωστόσο, δεν διασώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς η μαγνητική ταινία πάνω στην οποία γυρίστηκαν οι πρώτες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές, κατά την τότε εποχή, ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα ή καταστράφηκε λόγω κακής συντήρησης.

Το 1987, ένα remake της σειράς γυρίστηκε από τον Νίκο Φώσκολο, ως βιντεοπαραγωγή, πάλι με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο ρόλο της Χριστίνας Ψάχου έπαιξε αρχικά η Μαρία Αλιφέρη και στη συνέχεια η Τόνια Καζιάνη.

Η παραγωγή αυτή προβλήθηκε ως σίριαλ το 1990 στον ΑΝΤ1, σε 7 ημίωρα επεισόδια, και μάλιστα ήταν η πρώτη σειρά που έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 1990, ενώ επαναπροβλήθηκε το 1995 από το New Channel. Η αυθεντική μουσική της Δανάης Ευαγγελίου από τους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς του 1971 διατηρήθηκε στους τίτλους έναρξης και της νεότερης τηλεοπτικής σειράς.

wikipedia

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

error: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ